ЕП отложи дебатите по доклада с препоръките за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции

10.06.2015 | 20:02 Редактор: Теодора Георгиева
ЕП отложи дебатите по доклада с препоръките за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции

Европейският парламент отложи дебатите и гласуването по доклада с препоръките за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. Докладът с над 200 предложения по текстовете на споразумението се връща обратно в Комисията по международна търговия за повторно разглеждане. Следващите заседания са насрочени за 15-16 юни.

В писмено съобщение до евродепутатите председателят на Европейския парламент Мартин Шулц съобщи, че по текстовете на споразумението са постъпили повече от 200 предложения, след като по процедурни правила те трябва да са не повече от 50. Според българския евродепутат член на Европейската народна партия Андрей Ковачев причините за отлагането на обсъжданията са по-скоро популистки и идеологически обосновани.

Съществуват и разногласия между депутатите от Партията на европейските социалисти. Той допълни, че групата на ЕНП е готова да гласува доклада с препоръките в сегашния му вид, но чрез отлагането се дава възможност на социалистите да изчистят противоречията си.


Много неправителствени организации също се обявиха против новото споразумение, заради вноса на ГМО храни от Северна Америка към Европейския съюз. Един от най-спорните елементи на договора е т. нар. механизъм за защита на инвеститорите, който може да позволи на чужд инвеститор да съди държава, ако реши, че приета законова норма намалява планираната му печалба.