fallback

САЩ преосмислят стратегията срещу Ислямска държава

Снабдяването и консултирането на иракските въоръжени сили оставало основен елемент от стратегията, коментира прессекретарят на Белия дом

10.06.2015 | 08:30 Автор: Мариета Иванова

В администрацията на САЩ ще обсъдят как още коалицията от западни страни може да помогне на иракската армия да победи терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи в редовния си брифинг прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест, предава БТА, позовавайки се на ТАСС.

"Президентът даде указание на своя екип щателно да анализира своята стратегия, да измени и да оптимизира някои нейни части въз основа на получените уроци. Трябва да се използва най-добрият опит и да бъдем уверени в това, че правим всичко възможно за напредък в борбата с ИД", каза Ърнест.

Той напомни, че помощта, снабдяването и консултирането на иракските въоръжени сили си остава елемент от американската стратегия.

Според говорителя обаче, следва да се обсъди как иракските сили за сигурност, получили подкрепа от военната коалиция, са действали на бойното поле. Той припомни, че въпреки проведената предварителна подготовка, иракските военни части са отстъпили град Рамади на джихадистите от ИД и президентът Обама смята, че от това трябва да се извлекат поуки.

Ден по-рано- на 9 юни, официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби заяви в телевизионно интервю, че за окончателна победа над ИД в Ирак и за прогонването й от територията на тази страна може да са необходими не по-малко от пет години.

Ърнест отказа да се ангажира с конкретни срокове, но добави, че "това ще бъде дълъг процес".

В последно време в американските медии все по-често се чуват гласове, че САЩ трябва да преосмислят стратегията си за борба с ИД, която предвижда помощ за местните войски и въздушни удари по джихадистите. Този план не се поставя под съмнение, но в същото време Белият дом смята да разгледа необходимостта от увеличаване на броя на тренировъчните центрове и изпращането в тях на допълнителни инструктори.

Също на 9 юни двама сенатори внесоха в Конгреса проектозакон, който формално ще оторизира използването на военна сила срещу ИД, съобщи ДПА. Законопроектът дава на Конгреса възможност да  одобри военната мисия в Ирак и Сирия, която армията на САЩ провежда от миналата година съгласно по-ранен закон, приет по време на предишните войни в Ирак и Афганистан.

Президентът Барак Обама неотдавна поиска от Конгреса да гласува за оторизирането на сегашната въздушна кампания срещу джихадистите в Ирак и Сирия, но до момента законодателите бездействаха. Предложеният законопроект конкретизира целта на сегашната мисия като "защита на живота на американски граждани и предоставянето на подкрепа за регионални партньори в борбата срещу екстремистите от ИД. Той изключва използването на "значителни американски наземни войски", освен ако това не се наложи за защита на американски граждани в срок от 3 години.

"Недопустимо е, че Конгресът оставя 10 месеца да се води война, без да се оторизира мисията на САЩ срещу ИД", каза сенаторът демократ Тим Кейн, който е съвносител на законопроекта заедно с републиканския си колега Джеф Флейк.

 

fallback
Още от Свят
fallback