fallback

САЩ имат 7 терабайта документи за структурата на Ислямска държава

09.06.2015 | 12:38 Автор: Мартина Ганчева

Американските специални служби са получили достъп до информация за вътрешната структура и финансовите операции на екстремистката групировка "Ислямска държава". Разшифровани са 7 терабайта данни за нейните лидери и секретните цели на терористичната групировка, пише "Ню Йорк Таймс".

Информацията е получена след анализ на документи, лаптопи и други електронни носители, попаднали в ръцете на американските спецчасти при операция в източна Сирия миналия месец. Получените данни са помогнали да бъдат нанесени прецизни въздушни удари по позиции на ислямистите, в резултат на което е ликвидиран един командирите на терористите, Абу Хамид. Според анализираната информация лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади преднамерено не използва електронна апаратура.

"Халифът" е приемал своите "емири" само след като се е уверявал, че никой от тях не влиза при него с телефон или друго електронно устройство. Анализът показва още, че съпругите на висшите командири в Ислямска държава играят все по-голяма роля във функционирането на организацията. За да не бъдат прихванати съобщения между джихадистите от електронното разузнаване, съпругите на емирите си предават устно съобщения една на друга и така информацията достига до техните мъже.

Междувременно Австралия предупреди, че „Ислямска държава“ се опитва да създаде „мръсна бомба“. Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишоп поясни, че става дума за създаване на радиоактивно оръжие в Сирия и Ирак. По думите на Бишоп, в контролираните от Ислямска държава градове на Ирак и Сирия екстремистите събират от медицинските учреждения научните центрове радиоактивни материали.

 

fallback
Още от Свят
fallback