fallback

Унгария обмисля да затвори една от границите си за имигранти

09.06.2015 | 12:30 Автор: Мартина Ганчева

Часоеве, след като България настоя за преразглеждане на квотното разпределение, управляващата в Унгария партия Фидес съобщи, че обмисля Закон за затваряне на южната граница за незаконни имигранти. Идеята се лансира в момент, когато Германия и Австрия обявиха намеренията си да върнат обратно в Унгария около 15 000 мигранти. Според статистиката до края на миналия месец в Унгария незаконно са влезли 50 000 души. Повечто от тях отиват в други европейски страни.

Проектозаконът предвижда онези мигранти, които идват в Унгария от безопасни страни, да бъдат лишавани от правото за политическо убежище. Според депутати от управляващата партия животът им може и да е в опасност в Сирия, но те са преминали през Гърция, Сърбия и други балкански страни, където могат да кандидатстват за убежище. 

На този фон правителствена кампания чрез афиши срещу миграцията породи полемика в Унгария. На един от плакатите пише: „Ако идвате в Унгария, не може да отнемате работата на унгарците“. На друг афиш чужденците са призовани да уважават унгарската култура. Според Янош Лазар, приближен на премиера Виктор Орбан, кампанията цели да породи дебат относно имиграцията.

Междувременно италианският премиер Матео Ренци предупреди ЕС, че трябва да направи повече, за да се справи с десетките хиляди мигранти, навлизащи в Европа. ЕК предложи спешен план за разселването на 40 000 души от Италия и Гърция в други страни-членки. Планът обаче породи критики от страна на Франция и Германия, които би трябвало да приемат най-много мигранти при това разселване.

Темата ще бъде във фокуса на срещата на върха на ЕС на 25 и 26 юни.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback