fallback

Румънският парламент не разреши наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта

09.06.2015 | 12:24 Автор: Мартина Ганчева

Камарата на депутатите на румънския парламент отхвърли искането на главния прокурор за започване на наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта. Решението беше взето с 231 гласа на 120 против. Казусът ще влезе за обсъждане и в Европейския парламент до края на седмицата. От трибуната на румънския парламент премиерът Виктор Понта сподели, че е обмислял да подаде оставка, но остава на власт заради стабилността в страната.

Вчера правната комисия на Долната Камара на парламента в Румъния отхвърли с 18 срещу 7 гласа искането на главния прокурор за наказателно преследване срещу Понта. Вотът беше  блокиран от управляващата Социал-демократическа партия. Решението на комисията беше взето след изслушване на Понта, като то има силата на препоръка при окончателното гласуване в пленарна зала.

Преди броени дни прокуратурата обяви, че започва наказателно преследване срещу премиера на северната ни съседка, а президентът Клаус Йоханис поиска оставкатта му незабавно. Политикът е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци. Според властите престъпленията, в които е обвинен, са били извършени докато е имал своя частна адвокатска практика през 2007-2008.

На влизане в Агенцията за борба с корупцията, попитан ще подаде ли оставка, премиерът отговори „Тук политика не правим“. Бившият прокурор Понта, който встъпи в длъжност през 2012 г., е изправен пред избори догодина.

 

fallback
Още от Свят
fallback