Румънският парламент не разреши наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта

09.06.2015 | 12:24 Редактор: Мартина Ганчева
Румънският парламент не разреши наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта

Камарата на депутатите на румънския парламент отхвърли искането на главния прокурор за започване на наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта. Решението беше взето с 231 гласа на 120 против. Казусът ще влезе за обсъждане и в Европейския парламент до края на седмицата. От трибуната на румънския парламент премиерът Виктор Понта сподели, че е обмислял да подаде оставка, но остава на власт заради стабилността в страната.

Вчера правната комисия на Долната Камара на парламента в Румъния отхвърли с 18 срещу 7 гласа искането на главния прокурор за наказателно преследване срещу Понта. Вотът беше  блокиран от управляващата Социал-демократическа партия. Решението на комисията беше взето след изслушване на Понта, като то има силата на препоръка при окончателното гласуване в пленарна зала.

Преди броени дни прокуратурата обяви, че започва наказателно преследване срещу премиера на северната ни съседка, а президентът Клаус Йоханис поиска оставкатта му незабавно. Политикът е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци. Според властите престъпленията, в които е обвинен, са били извършени докато е имал своя частна адвокатска практика през 2007-2008.

На влизане в Агенцията за борба с корупцията, попитан ще подаде ли оставка, премиерът отговори „Тук политика не правим“. Бившият прокурор Понта, който встъпи в длъжност през 2012 г., е изправен пред избори догодина.