Обама: Лидерите на страните от Г–7 са единодушни за Иран

Американският президент декларира усилия до 2030 г. 500 милиона души да спрат да гладуват.

09.06.2015 | 12:18 Редактор: Велко Каменов
Обама: Лидерите на страните от Г–7 са единодушни за Иран

Президентът на САЩ Барак Обама изнесе реч пред медиите след края на срещата на страните от Г-7 на 8 юни, съобщава Bloomberg. Американският държавен глава коментира позицията на страните от Г-7 по въпроса с ядрената програма на Иран, както и усилията за борба с глада по света и повече кариерни възможности за жените.

„Освен Европа, дискутирахме и преговорите около ядрената програма на Иран и оставаме единодушни, навлизайки в последните етапи от разговорите. Иран има историческата възможност да разсее съмненията на международната общност относно ядрената програма на страната. Постигнахме съгласие, че Иран трябва да се възползва от тази възможност”, заяви Обама.  

„Дискусиите ни с министър-председателя на Ирак Абади, президента на Тунис Каид Есепси и президента на Нигерия Бухари представляваха възможност да обърнем внимание на заплахите, идващи от Ислямска държава и Боко Харам. Страните от Г-7 се споразумяхме да работим заедно с нашите партньори, за да координираме още антитерористичните си методи”, допълни Обама по повод на мерките за борба с тероризма.

 „С много от световните водещи партньори в глобалното развитие и с участието на лидери от Етиопия, Либерия, Нигерия, Сенегал и Африканския съюз, обсъждахме как да максимизираме влиянието на партньорствата ни за развитие. Постигнахме съгласие да продължим с важната инициатива да помагаме за осигуряването на храна и за изхранването на нуждаещите се, като част от усилията ни да помогнем на 500 милиона души от развиващи се държави да спрат да страдат от глад и недохранване до края на 2030 г. Ще продължим да работим с партньорите ни в Западна Африка, за да няма нито един нов случай на ебола”, обеща президентът на САЩ.

„И като част от Световния план за здравна сигурност, съм доволен, че Г–7 пое сериозен ангажимент да помогне на 60 държави през следващите 5 години за постигането на ясно определени цели за по-добра превенция, разпознаване и реакция при здравна опасност, преди тя да се превърне в епидемия”, обясни Обама.

„Накрая искам да обърна внимание на това, че канцлерът Меркел направи така, че по време на срещата да обсъдим възможности за увеличаването на образователните и икономическите възможности за жените и момичетата. Страните от Г–7 поеха ангажимент за разширяване на възможностите за кариерни обучения за жените в тях и за увеличаване на техническите и професионалните обучения в развиващите се държави, което ще помогне на всички да просперират. Отново искам да благодаря на Ангела и хората в Германия за изключителното гостоприемство. Напускам страната ви уверен, че що се отнася до най-големите предизвикателства на нашето време, Америка и най-близките ѝ съюзници стоят рамо до рамо”, завърши американският държавен глава.