fallback

Г-7 плаши Русия с нови санкции при влошаване на ситуацията в Източна Украйна

Това се случи на фона на ново засилване на напрежението в района на Донбас

08.06.2015 | 15:41 Автор: Мариета Иванова

Г-7 заплаши Русия с нови санкции, ако ситуацията в Източна Украйна се влоши, предаде ДПА, като се позова на официални източници от срещата на върха на Голямата седморка в Елмау, Германия.

Това стана на фона на новото засилване на напрежението в района на конфликта в Донбас в последно време, пише БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел призова лидерите на Г-7 да се ангажират с високи цели за ограничаване на парниковите емисии, предава Reuters Тя говори в последния ден от срещата на  върха на най-развитите индустриални държави в южната германска провинция Бавария, съобщава БТА.

На нея бе обсъждана и заплахата от ислямския екстремизъм.

Меркел, която веднъж бе наречена "климатичния канцлер", се опитва да убеди Г-7 да договорят конкретни прагове за парникови емисии преди голямата среща на ООН за климатичните промени, насрочена за края на годината в Париж. 

Климатичните промени бяха централна тема в днешните сесии наред с борбата срещу опасните епидемии и други здравни проблеми, битката с нигерийските ислямисти от "Боко харам" и джихадистите от "Ислямска държава" и развитието на Африка.

Меркел намери подкрепа на своите "климатични" усилия от френския президент Франсоа Оланд, който ще бъде домакин на голямата среща на ООН за борбата срещу климатичните промени.

Оланд настоява за амбициозен ангажимент на Г-7 за ликвидиране на зависимостта от въглеводородните горива към средата на този век, както и за финансов ангажимент да бъдат подпомогнати бедните страни да реформират своите енергийни сектори с цел по-малко въглеродни емисии.

Европейските лидери настояват техните партньори от Г-7 да се обвържат със задължителни цели за намаляване на емисиите на парникови газове. В отговор Япония обяви днес, че ще подкрепи въвеждането на собствен праг от всяка страна от Г-7 с цел намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Следващата среща на върха на Г-7 ще се състои през 2016 г. В малкия японски крайбрежен град Шима, предаде ДПА.

Агенцията се позова на източници от японската делегация на срещата на върха на Голямата седморка в замъка Елмау, в Баварските Алпи.

Догодина Япония ще поеме ротационното председателство на Г-7 от Германия. Голямата седморка се събира на среща на върха веднъж годишно.

fallback
Още от Свят
fallback