fallback

Излизането на Гърция от еврозоната пагубно само за нея

08.06.2015 | 12:41 Автор: Мартина Ганчева

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще се срещнат на 10 юни. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е отхвърлил молбата на гръцкия премиер Алексис Ципрас за телефонен разговор. Отказът дойде, след като Ципрас нарече исканията на международните кредитори "абсурдни".

"Изключвам излизането на Гърция от еврозоната, но страната трябва да проведе необходимите реформи", заяви италианският премиер Матео Ренци в рамките на срещата на лидерите на страните от Г-7. Според него най-необходими са пенсионната и данъчната реформа. 

На този фон от Париж френският финансов министър Мишел Сапен изрази противоположна позиция. Според него излизането от еврозоната ще бъде "най-лошата катастрофа" за Гърция, но не и за останалите страни-членки. 

"Ако Гърция напусне еврозоната, ще бъде ли проблем това за нас, французите? Или за германците или за европейците? Да, ще бъде трудност, но няма да е по-различно в сравнение с преди години. Според мнозина решението е да бъде опростен дълга на Гърция. И после какво? Ще го направим отново? И кой ще плати? Отново другите? Не, не се работи така. Сериозното решение е да се намери отново баланс и да се работи за растеж", каза френският финансов министър.

Мишел изтъкна, че помощта за Гърция идва от данъкоплатците.

 

fallback
Още от Свят
fallback