Politico: България е новата граница в мигрантската криза

08.06.2015 | 12:34 Редактор:
Politico: България е новата граница в мигрантската криза
Politico: България е новата граница в мигрантската криза

България – следващата граница в кризата с имигрантите в Европа. Това е заглавието на статия, публикувана на сайта на американското издание Politico. То цитира върховния комисариат на ООН за бежанците, според когото сега около 200 души пристигат у нас всяка седмица и най-вероятно през летните месеци броят им ще се увеличи.

"Мигрантите, преминаващи през България, често пъти бягат от ужасните условия в родните си страни - за тях няма друга алтернатива, освен да тръгнат на път", се казва в обширна статия на Politico. За много от пристигащите бежанци България е само временно облекчение. Условията много се различават от представата им за Европа. Центровете за настаняване се препълват, а няма много възможностите за намиране на работа. По-голямата част от пристигащите планират да продължат за страни като Германия и Швеция, уточнява изданието.

„Това изправя България – най-бедната държава в ЕС – пред сериозна криза. Освен всичко, страната има разклонения из целия континент“, отбелязва Politicо. Няма официални данни колко бежанци са напуснали България, но за последните 18 месеца властите в страната са получили 10 000 запитвания от други страни-членки за бежанци, твърдящи, че са регистрирани в България.

Междувременно близо 6 хиляди нелегални имигранти бяха спасени само през почивните дни в Средиземно море. Много от имигрантите са открити изоставени от трафикантите на дървени и надуваеми лодки недалеч от бреговете на Либия. Три италиански провинции предупредиха, че не могат да поемат повече имигранти. Премиерът Матео Ренци, който е в Германия за срещата на Г-7, призова за по-голяма солидарност в Италия и Европейския съюз.