fallback

Срещата на G7 обсъжда измененията в климата и борбата срещу тероризма

Приключва двудневната среща на високо равнище, който се провежда в Алпите

08.06.2015 | 12:20 Автор: Ирина Георгиева

Измененията в климата, борбата срещу тероризма и бедността ще са главните теми на втория ден от заседанията на международния икономически форум на лидерите от държавите от G7, съобщи BBC. 

Германският канцлер Ангела Меркел поиска от лидерите от групата да постигнат споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, целящо да ограничи глобалното затопляне до 2 градуса над равнището от прединдустриалната ера. Меркел ще поиска и създаване на фонд за бедните страни, засегнати от изменението на климата. 

В документа ще бъдат определени целите на седемте промишлени сили с оглед на конференцията на ООН през декември.

Обект на обсъждане ще бъдат и заплахите от международни терористични организации, като ИД и Боко харам. За това към разговорите ще се присъединят и лидерите на Нигерия, Тунис и Ирак.

Срещата се провежда в в баварския замък Елмау. Там се събраха американският президент Барак Обама, премиерите на Великобритания Дейвид Камерън, Италия Матео Ренци, Канада Стивън Харпър и Япония Шиндзо Абе. Те пристигнаха по покана на германския канцлер Ангела Меркел. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са представителите на ЕС.

"Най-голямата заплаха"

В разговорите за заплахите от международни терористични организации ще се присъединят премиерът на Ирак Хайдар ал Абади, президентът на Нигерия Мохамед Бухари и президентът на Тунис Бежи Каид ас Себси.

На 7 юни британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще изпрати 125 военни инструктори в Ирак, които ще обучават силите на Багдад в борбата срещу радикалната групировка ИД.

ИД продължава да контролира големи райони от Ирак и Сирия, въпреки че е обект на водената от САЩ въздушна коалиция срещу тях.

В Нигерия, подобна регионална борба се води срещу екстремистите от Боко Харам, които започнаха нападенията си от 2009г. и се опитват да създадат Ислямска държава.

fallback
Още от Свят
fallback