В Турция ще се състоят решаващи парламентарни избори

В изборите ще участват общо 20 партии и 165 независими кандидати

07.06.2015 | 09:20 Редактор: Ирина Георгиева
В Турция ще се състоят решаващи парламентарни избори

В Турция ще се състоят решаващи парламентарни избори на 7 юни, съобщи БТА. В тях ще участват общо 20 партии и 165 независими кандидати. 

Правото си на глас ще могат да упражнят 53 милиона и 715 хиляди души. Очаква се висока избирателна активност, информира Анадолската агенция.

Общо 174 240 избирателни секции бяха отворени в 8 часа местно време и ще бъдат затворени в 17 часа. По данни на турското външно министерство над 1 милион турци, живеещи в чужбина, вече са гласували в дипломатически представителства на Турция.

Проучванията на общественото мнение сочат, че от 20 формации, които ще участват в изборите, три или четири партии може да преминат през 10% избирателен праг. 

Предвижда се в новия парламент да влязат управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна Народнорепубликанска партия и Партията на националистическото действие (ПНД). 

Има вероятност прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) също да премине през 10% праг, като така ще вземе десетки депутатски места и ще лиши управляващата от 2002 г. ПСР от квалифицирано мнозинство.

Според някои социологически проучвания ПСР може да получи подкрепа между 40 и 42%, което представлява спад в сравнение с близо 50%, получени на парламентарните избори през 2011 г.

Засилени ще бъдат мерките за сигурност в цяла Турция, особено в районите с повишен риск от тероризъм (главно Югоизточна Турция).