fallback

Хиляди демонстранти се събраха в Бавария преди срещата на G-7

Това ще е втората среща на върха на водещите индустриални страни, на която Русия е изключена

06.06.2015 | 18:24 Автор: Ирина Георгиева

Хиляди демонстранти участваха днес в шествие в германския курортен град Гармиш-Партенкирхен, за да протестират срещу срещата на лидерите от G-7, която започва на 7 юни в разположения наблизо замък Елмау в провинция Бавария, предаде БТА, позовавайки се на Reuters.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Борба срещу G-7 за революция" и "G-7, върви по дяволите! Аз харесвам Путин". Това ще е втората среща на върха на водещите индустриални страни, на която Русия е изключена, след като участието й в G-8 беше замразено заради анексирането на Крим.

71-годишният Райнер Липферт, облечен с червена тениска, на която пишеше "Поддръжник на Путин", каза, че изключването на руския президент само ще изостри конфликта.

"Сега ние виждаме началото на студена война, при което и двете страни дрънкат оръжия." - заяви той.

Протестиращи срещу G-7 са опънали палатки в околностите на Гармиш-Партенкирхен, надявайки се, че световните лидери ще се вслушат в изразяваната от тях загриженост по различни въпроси - от промените в климата и глобализацията до бежанците и правата  на животните, отбелязва DPA.

Още по темата

Тийнейджърът от Мюнхен Лукас Мюлер, който за първи път участва в протестен лагер, беше особено недоволен от подкрепата на  германската канцлерка Ангела Меркел за търговско споразумение между САЩ и Европа, известно като Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Той и негов приятел държаха плакат, на който от едната страна беше написано "Спрете ТТИП", а от другата имаше карикатура, изобразяваща американския президент Барак Обама и Меркел като Хензел и Гретел. 

Фридерике Хаберман, която е ветеранка от протести срещу срещи на световните лидери, заяви, че иска G-7 да обърне внимание на належащи въпроси като бедността, пропастта между бедни и богати и сигурността на храните. Според нея "G-7 представлява икономическа сила, подкрепена от военна сила".

Кристоф Шот и група приятели от движението "Светът в действие" се появиха в Гармиш-Партенкирхен облечени в зелени, подобни на дървета костюми, за да подкрепят плановете на Меркел за използване на срещата на върха като повод да се активизира G-7 за действия срещу климатичните промени.

Те носеха маски, всяка от които представяше лидер на държава от G-7, и се бяха разделили на "климатични герои", сред които бяха Меркел, Обама, френският президент Франсоа Оланд, британският министър-председател Дейвид Камерън и италианският министър-председател Матео Ренци, и облечени в черно "климатични злодеи" - канадският министър-председател Стивън Харпър и японският министър-председател Шиндзо Абе, които според критици протакат приемането на мерки в областта на климатичните промени.

Още по темата

"Меркел е климатичният канцлер." - каза Шот, изтъквайки подкрепата й за действия за решаване на проблема с глобалното затопляне. "Ние искаме тя отново да се изяви като климатичен герой", заяви той.

"Светът в действие" призовава за нулеви емисии на въглероден диоксид до 2050 г. и представи на германското правителство петиция, подписана от 2,7 милиона души от целия свят, с искане за 100% зелена енергия.

Меркел планира в сътрудничество с Оланд да осигури подкрепата на G-7 за климатични цели, за да се стигне до успех на конференцията за климатичните промени в Париж тази година. 

"Те са климатичната двойка." - каза Шот.

fallback
Още от Свят
fallback