fallback

Спасителните екипи изправиха преобърналия се кораб в река Яндзъ

Продължават да са в неизвестност 345 души

05.06.2015 | 11:04 Автор: Ирина Георгиева

Китайският круизен кораб, който се преобърна и потъна в река Яндзъ на 1 юни, беше изправен тази нощ (на 4 срещу 5 юни) с помощта на два мощни крана, съобщиха световните агенции.

Това решение беше взето, след като ръководството на спасителната операция прецени, че вероятността да има останали живи хора е нищожна.

За момента корабът все още е потънал наполовина, само горната палуба се показва над водата.

Водолазите продължават да изследват вътрешните помещения на кораба и да го подготвят за вдигането му с помощта на плаващи кранове. 

До момента са намерени 97 тела, а 345 души продължават да са в неизвестност. Шансовете да намерят оцелели намаляват на фона на това, че от 2 юни няма открит нито един жив. Само 14 от намиращите се на борда в момента на трагедията 456 човека са били спасени.

Десетки роднини на пътниците са пътували до Джианли, за да бъдат близо до останките. Много от тях са тръгнали от Нанкин, откъде е започнало и пътуването на круизния кораб в края на май. Длъжностни лица са създали контактни центрове за тях в местните хотели.

Семействата са повдигнали много въпроси за бедствието, включително и как може корабът да потъне толкова бързо.

Друга група роднини от своя страна са организирали протест в Шанхай, където се намира туристическото бюро, направило по-голямата част от резервациите за круизния кораб.

Причината за потъването все още не е известна, но оцелелите са споделили за силна буря, която е преобърнала лодката буквално за минути.

Капитанът и главният механик са сред оцелелите, но те са задържани.

Китайската морска агенция съобщи на 3 юни, че корабът е бил разследван преди две години за съмнения за нарушаване на безопасността на пътниците. Разследването се е провело успоредно и на още пет други кораба. Не са известни обаче повече подробности за разследването.

"Източна Звезда"

76 - метра дълъг, тежи 2200 тона. На китайски: Dongfangzhixing; Превозвал е 405 пътници - предимно възрастни туристи, едно 3-годишно дете, 5 служители на туристическата агенция и 46 - членен екипаж. Корабът е собственост на Chongqing Eastern Shipping Corporation, а пътниците са резервирали пътуването си чрез туристическа агенция в Шанхай; Круизният кораб е започнал пътуването си от източния китайски град Нанкин през април е тръгнал към Чунцин - около 1500 км.

fallback
Още от Свят
fallback