fallback

Роднини на пътниците от потъналия кораб в Яндзъ са организирали протест

Според информация на BBC роднините смятат, че от тяг се укрива информация

04.06.2015 | 10:58 Автор: Ирина Георгиева

Роднините на повече от 400 пътници, които са в неизвестност след като китайски круизен кораб потъна в река Яндзъ на 1 юни, са организирали протест край мястото на трагедията, съобщава BBC. Според информация на медията роднините смятат, че от тяг се укрива информация.

Десетки хора пробиха полицейските кордони край реката в град Джианли, провинция Хубей, с настояване за повече информация.

Китайските държавни медии потвърдиха за смъртта на 65 души при потъването на кораба "Източна звезда". Спасителите се борят с проливните дъждове, за да нарежат корпуса на плавателния съд, за да могат водолазите да го претърсят отвътре. 

Шансовете да намерят оцелели намаляват на фона на това, че от 2 юни няма открит нито един жив. Само 14 от намиращите се на борда в момента на трагедията 456 човека са били спасени. Броят на жертвите се увеличи, след като на 4 юни сутринта беше съобщено, че през нощта водолазите са изкарали от реката телата на още 39 души.

Представители на властите допълват, че не се надяват да намерят повече оцелели въпреки мнението на китайски инженер, че поради бързото обръщане в корпуса на потъналия кораб може да е останал въздух.

"Корабът потъна в един много кратък период от време, така че все още е възможно да има въздух някъде в корпуса." - обясни инженерът за държавната информационна агенция Xinhua.

Десетки роднини на пътниците са пътували до Джианли, за да бъдат близо до останките. Много от тях са тръгнали от Нанкин, откъде е започнало и пътуването на круизния кораб в края на май. Длъжностни лица са създали контактни центрове за тях в местните хотели.

Семействата са повдигнали много въпроси за бедствието, включително и как може корабът да потъне толкова бързо.

На 3 юни вечерта десетки роднини са преминали през полицейските заграждения и са тръгнали към реката. Междувременно длъжностни лица са им обещали да ги закарат до мястото на инцидента на 4 юни.

Друга група роднини от своя страна са организирали протест в Шанхай, където се намира туристическото бюро, направило по-голямата част от резервациите за круизния кораб.

Видео в социалните медии показва и сблъсъци с полицията.

Причината за потъването все още не е известна, но оцелелите са споделили за силна буря, която е преобърнала лодката буквално за минути.

Капитанът и главният механик са сред оцелелите, но те са задържани.

Китайската морска агенция съобщи на 3 юни, че корабът е бил разследван преди две години за съмнения за нарушаване на безопасността на пътниците. Разследването се е провело успоредно и на още пет други кораба. Не са известни обаче повече подробности за разследването.

"Източна Звезда"

  • 76 - метра дълъг, тежи 2200 тона. На китайски: Dongfangzhixing;
  • Превозвал е 405 пътници - предимно възрастни туристи, едно 3-годишно дете, 5 служители на туристическата агенция и 46 - членен екипаж.
  • Корабът е собственост на Chongqing Eastern Shipping Corporation, а пътниците са резервирали пътуването си чрез туристическа агенция в Шанхай;
  • Круизният кораб е започнал пътуването си от източния китайски град Нанкин през април е тръгнал към Чунцин - около 1500 км.

 

fallback
Още от Свят
fallback