В Турция задържали 10 индонезийци от полет заради разговор за джихад

Заместник-министърът на външните работи на Индонезия уточнил, че гражданите „не са арестувани, а просто разпитвани”

03.06.2015 | 17:18 Редактор: Мариета Иванова
В Турция задържали 10 индонезийци от полет заради разговор за джихад

Служители от службата за авиационна безопасност на летището в Истанбул са свалил от полет 10 граждани на Индонезия и двама сирийци заради това, че са обсъждали дейността на терористичната организация Ислямска държава, съобщава ТАСС, цитирайки информация на телевизия Channel NewsAsia.

Заместник-министърът на външните работи Абдурахман Махамед Фахир е коментирал, че гражданите „не са били арестувани, а само разпитвани”. Според наличната информация, те ще могат да се върнат в родината си в скоро време.

ТАСС посочва, че преди излитането на самолета по направление за град Хатай, един от пътниците дочул как няколко души на арабски език обсъждат дейността на Ислямска държава, а също и джихад. Той съобщил какво е чул на салонния екипаж. От своя страна, капитанът на полета се е свързал със службата за безопасност, чиито служители свалили по-късно от полета индонезийците и двамата сирийци.

От медията посочват, че индонезийските граждани са били изпратени в Хатай, за да обсъдят предоставянето на хуманитарна помощ за бежанците от Сирия.