fallback

След оставката на Блатер

Коментар на Марк Халперин и Джон Хейлеман за телевизия Bloomberg от Вашингтон

03.06.2015 | 16:32 Автор: Георги Стоянов

Много анализатори обаче се надяваха, че тези арести ще доведат до неговото оттегляне по един или друг начин.

ABC News съобщава, че Блатер също е разследван от ФБР. Джон, FIFA е пълна до козирката с практикуващи тъмното изкуство на измамата.

До каква степен оттеглянето на Блатер ще промени управлението на FIFA?

Джон Хейлеман, Bloomberg, Вашинтон:

Вчера по време на шоуто, Марк, казах, че  рибата се вмирисва откъм главата, така че сега, когато главата е откъсната, има слаба надежда, че на рибата може да й порасне нова глава.

Това по никакъв начин няма автоматично да реши проблемите на FIFA. Няма съмнение обаче, че със Сеп Блатер начело на организацията, реална промяна не беше възможна.

Сега такава реформа поне е възможна, особено ако това разследване продължи и FIFA бъде изчистена от прокурор Лорета Линч.

Марк Халперин, Bloomberg, Вашингтон:

Няма причина FIFA да остане корумпирана организация. За мен най-добрият вариант е да бъде избрано ново ръководство, което да преразгледа решенията, взети от миналото ръководство, включително на кои страни е присъдено домакинството на Световното първенство.

Но според мен международната общност трябва да гарантира, че новото ръководство е по-добро, защото не е за вярване, колко корумпирано беше старото.

Бих казал, след арестите, ако разследването срещу тези хора е успешно, то може да промени културата на организацията, защото никой не би иска да попадне в затвора.

Джон Хейлеман, Bloomberg, Вашинтон:

Знаеш ли, имаше един кмет на Вашингтон, който веднъж коментира, че трябва да дойде в града не с четка за бърсане на прах, а с лопата.

Това трябва да се направи във FIFA – трябва ни лопата, за да бъде изчистена до дъно.

Ще е тежка задача, но както казах, арестите бяха първата крачка, това е втората и всички се надяваме тя ще доведе до промяна за феновете на футбола по цял свят.

 

fallback
Още от Свят
fallback