Меркел определи основните заплахи за световната общност

Въпросите ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на страните от Г-7

03.06.2015 | 12:42 Редактор: Мариета Иванова
Меркел определи основните заплахи за световната общност

Присъединяването на Крим, епидемията от Ебола и екстремистките групировки в Близкия изток по думите на германския канцлер Ангела Меркел са заплаха за световната общност. Мнението е направено дни преди срещата на лидерите от страните от Г-7, която ще се състои на 7 и 8 юни в баварския замък Елмау, предава ТАСС, цитирайки публикация на японския вестник Yomiuri.

„Как бихме могли да си представим, че 25 години след края на Студената война световният ред в Европа ще бъде нарушен чрез присъединяването на Крим. Трудно беше да си помислим, че епидемия от вируса Ебола ще застраши развитието на редица страни от Африка. Също така беше трудно да си представим каква опасност ще представляват екстремистки групировки, действащи в Близкия изток,” отбелязва Меркел. – „По тези изброени въпроси е необходим отговор на международната общност. Те ще бъдат включени в дневния ред на Г-7”.

Групата на седемте или Г-7- е обединение на едни от най-големите икономики в света и включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Основните цели на обединението е търсене на решения на глобални политически и социални проблеми, отбелязва ТАСС.