fallback

Историческа присъда за милиарди срещу производители на цигари

02.06.2015 | 12:38 Автор: Мартина Ганчева

Канадски съд постанови три големи многонационални фирми, производители на цигари, да платят близо 12 млрд. щатски долара обезщетение на пушачите в провинция Квебек. Общата компенсация е абсолютен рекорд в историята на страната.

Искът беше подаден от 100 000 настоящи и бивши пушачи. Те обвиняват компаниите за нанесени здравни и морали щети и твърдят, че тютюнопроизводителите не са ги предупредили за вредите от пушенето.  Съдебните заседания започнаха още през март 2012 г., а по делото бяха прегледани повече от 43 000 документа.

 „Това е голям ден за жертвите на тютюна, които чакаха в продължение на 17 години това решение. Беше дълъг процес, но стигнахме, където трябваше, и това е голяма победа за жертвите срещу тютюневите компании“, коментира директорът на Съвета на Квебек за здраве и тютюн Марио Буйолд

Трите компании, на които е наложена грандиозната глоба ще обжалват сумата. Независимо от процедурата по обжалване обаче, компании са задължени да депозират не по-малко от 1 милиард канадски долара в следващите 60 дни.

 

fallback
Още от Свят
fallback