Историческа присъда за милиарди срещу производители на цигари

02.06.2015 | 12:38 Редактор:
Историческа присъда за милиарди срещу производители на цигари
Историческа присъда за милиарди срещу производители на цигари

Канадски съд постанови три големи многонационални фирми, производители на цигари, да платят близо 12 млрд. щатски долара обезщетение на пушачите в провинция Квебек. Общата компенсация е абсолютен рекорд в историята на страната.

Искът беше подаден от 100 000 настоящи и бивши пушачи. Те обвиняват компаниите за нанесени здравни и морали щети и твърдят, че тютюнопроизводителите не са ги предупредили за вредите от пушенето.  Съдебните заседания започнаха още през март 2012 г., а по делото бяха прегледани повече от 43 000 документа.

 „Това е голям ден за жертвите на тютюна, които чакаха в продължение на 17 години това решение. Беше дълъг процес, но стигнахме, където трябваше, и това е голяма победа за жертвите срещу тютюневите компании“, коментира директорът на Съвета на Квебек за здраве и тютюн Марио Буйолд

Трите компании, на които е наложена грандиозната глоба ще обжалват сумата. Независимо от процедурата по обжалване обаче, компании са задължени да депозират не по-малко от 1 милиард канадски долара в следващите 60 дни.