Държавите от коалицията за борба срещу Ислямска държава заседават в Париж

02.06.2015 | 12:29 Редактор: Мартина Ганчева
Държавите от коалицията за борба срещу  Ислямска държава заседават в Париж

Представители на международната коалиция срещу "Ислямска държава" се събират на конференция в Париж. Те ще обсъдят по-нататъшната стратегия за борба с терористичната групировка. На този фон иракският премиер заяви, че няма достатъчно подкрепа за Ирак в борбата срещу екстремистите. По думите му международната общност се е провалила.

След като превзеха град Рамади в средата на май, радикалните сунитски бунтовници се насочиха към други части на иракската провинция Анбар. Последното ключово завоевание на "Ислямска държава" беше античният град Палмира в Сирия. САЩ, които оглавяват коалицията, казват, че в нея са се включили над 60 държави, които изпълняват различни задачи – военни атаки, хуманитарна помощ, пропаганда и блокиране на финансирането на терористичната групировка.

Би Би Си коментира, че въздушните удари, които няколко страни нанасят срещу позиции на терористите, не дават желания резултат. Обстановката се усложнява и от факта, че властите в Ирак все повече разчитат на шиитските милиции, някои от които са подкрепяни от Иран, за да спрат настъплението на групировката.

На този фон йорданският съд за държавна сигурност произнесе присъди от по 2 години затвор за четирима йордански младежи за опит да се присъединят към групировката "Ислямска държава". Според обвиненията един от осъдените се опитал да се включи в терористичната организация в Сирия, но бил арестуван от йорданските служби за сигурност. Другите двама са използвали социалните мрежи за пропаганда в полза на джихадистите в съседните на Йордания Сирия и Ирак. Йорданското кралство подслони над 600 000 сирийски бежанци, избягали от войната.