Дипломатическа игра за Гърция

02.06.2015 | 10:55 Редактор: Мартина Ганчева
Дипломатическа игра за Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер Юнкер обсъдиха дълговата криза на Гърция. Към тях късно снощи неочаквано се присъединиха шефовете на Европейската централна банка Марио Драги и на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Разговорите потвърждават впечатлението, че съдбата на Гърция ще бъде решавана на най-високо ниво на европейската дипломация, след петте месеца безплодни разговори с представители на еврозоната по въпроса за плащането на дълга на страната.

Според германския Die Welt целта на късната среща, предложена от Меркел и Оланд, е била да се съгласува „финално предложение“, което да бъде представено на Атина до 5 юни.

"Работата по съгласуване на сделка с южната страна трябва да продължи със същата интензивност, за да не изпадне Гърция в неплатежоспособност и да се предотврати потенциалното й напускане на еврозоната", заяви говорителят на германския канцлер.

Всички лидери напуснаха кабинета на Меркел в ранните часове на 2-и юни без да направят никакви изявления. Но премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас се изказа остро по адрес на кредиторите на Атина. Той заяви, че исканите от тях реформи са „абсурдни“ и само задържат прогреса на преговорите.

„Невъзможността да се стигне до споразумение досега не е заради предполагаемата неотстъпчива, безкомпромисна или неразбираема позиция на гръцката страна. Тя е поради настояването на определени институционални актьори да се подчиним на абсурдни предложения, както и демонстрираното от тях пълно пренебрежение към демократичния избор на гърците“, заяви Ципрас.

Гърция се опитва да убеди своите кредитори – Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ – да й отпуснат 7,2 милиард евро спешна помощ, за да се спаси от фалит.