fallback

Франция призова за помирение в Ирак

Лоран Фабиус критикува Багдад за "бавните усилия за помирение"

01.06.2015 | 20:51

Министърът на външните работи на Франция каза, че въздушните удари срещу Ислямска държава ще бъдат ефективни само, ако в Ирак има политическо помирение, съобщава АП.

В изказването си от Германия ден преди международната  конференция по проблемите на Ислямска държава френският външен министър Лоран Фабиус каза на 1 юни 2015, че иракското население, покорено от експремистите няма да се вдигне „освен ако няма усещането, че правителството иска да го включи в действията си“.

Правителството на Ирак е критикувано за изолацията на мюсюлманите-сунити и френските и американски официални представители са нетърпеливи към това, което определят като „бавни усилия за помирение“, пише АП. Терористите от Ислямска държава превзеха Рамади, столицата на най-голямата сунитска провинция Анбар след като иракските сили избягаха.

Лоран Фабиус отрече вероятността да изпрати в Ирак френски части и каза, че иракската армия сама трябва да се справи.

Най-малко 37 души бяха убити на 1 юни 2015 при самоубийствен атентат с кола срещу база на полицията СЗ от Багдад, съобщава АФП. Според полицаите нападението е било в базата между Самара и езерото Тартар, северозападно от столицата. Според един лекар, цитиран от АФП най-малко 37 са убити- повечето от които полицаи.

fallback
Още от Свят
fallback