Алексей Кудрин: Пикът на кризата в Русия тепърва предстои

01.06.2015 | 17:38 Редактор: Мартина Ганчева
Алексей Кудрин: Пикът на кризата в Русия тепърва предстои

Ако Кремъл не побърза с реформите, най-лошото предстои. Това предупреди бившият министър на финансите на Русия Алексей Кудрин в интервю за Интерфакс. Той прогнозира спад на Брутния вътрешен продукт с около 4 % и уточнява, че критичната ситуация е преминала само в банковия сектор. Според Кудрин най-острата икономическа криза ще се усети през лятото и спадът на БВП ще е по-голям през второто тримесечие.

„Спадът в някои отрасли достигна равнищата от 2008-2009 година, а спрямо валутния курс нещата са още по-зле”, коментира бившия финансов министър.

Той твърди, че дори Русия да регистрира икономически ръст от 1.5% след година или две, това няма да е сигнал, че проблемите са свършили. Кудрин предупреждава, че за да създаде Русия съвременна инфраструктура, ще са необходими 10-15 години и то ако веднага се тръгне към подобен ход. „

Вместо това се върви към съкращаване на разходите за пътища, а парите отиват за заплати, за да се избегне недоволството сред хората”, смята бившият финансов министър.

Алексей Кудрин не отхвърли възможността за своето връщане в екипа на президента Владимир Путин, но само ако неотложните реформи в руската икономика се случат. Подобно на Кудрин и икономистите, анкетирани от Ройтерс очакват руската икономика да се свие с 4,1% през 2015.