fallback

Отилия Данд: Санкциите срещу Русия ще останат поне до края на годината

Коментар на Отилия Данд, вицепрезидент на Teneo Intelligence за телевизия Bloomberg от Лондон

01.06.2015 | 15:32 Автор: Георги Стоянов

Какво ще кажеш за този списък от 89 имена. Няма особено известни личности. Какво мислиш за него?

Отилия Данд, вицепрезидент на Teneo Intelligence:

На първо място това е списък, който наистина отразява отношенията между Русия и отделни странни в ЕС.

Ако погледнете внимателно списъка, в него имам доста политици от балтийските страни и Полша.

Още по темата

Доста малко са имената от да кажем Италия и Франция. Има 16 полски политици или бивши политици и нито един унгарец или словак.

И това са страните, които обикновено критикуват европейските санкции срещу Русия.

Така че от една страна имаме много имена от страни с ясна позиция срещу руската политика или пък които директно са помагали на Украйна да избере европейския път и  от друга виждаме много малко имена от страни, които са критични към европейските санкции срещу Русия.

Така че тук изненади няма. Интересно е, че в списъка имам много настоящи и бивши представители на Европейския парламент, което вероятно рефлектира често критичната позиция на институцията срещу Русия.

Защо списъкът е държан в тайна толкова дълго особено като имаме предвид, че списъкът на ЕС е публичен?

Отилия Данд: Това е реалната причина за раздразнението в ЕС по отношение на този списък, защото той очевидно е бил изготвен по някои време миналата година.

Междувременно на няколко европейски политици им беше отказано да посетят Русия без особени обяснения.

Дори настоящият списък не ни дава основанията, поради които на тези лица им е забранено да пътуват в Русия, за разлика от списъка на ЕС.

От Русия казват, че няма правна рамка, която да ги задължава да публикуват тези санкции за разлика от ЕС, където всички санкции трябва да бъдат официално публикувани с подробно обяснение, защо тези лица са включени.

Освен това на въпросните лица се изпращат индивидуални писма, в които се предоставя допълнителна информация.

При това всеки има право да оспори санкциите в европейски съд.

Ще бъдат ли продължени европейските санкциите  и през втората половина на годината Отилия? Европейските санкции срещу Русия?

Отилия Данд: Така изглежда. В момента санкциите срещу Русия са пряко свързани със споразумението за прекратяване на огъня от Минск от февруари, а графика в това споразумение продължава до декември, така че изглежда, че санкциите ще бъдат продължени през юли, след като бъдат обсъдени.

Въпреки това може да бъдат направени определени отстъпки, ако поведението на Русия изглежда конструктивно.

От друга страна забраната за внос на храни от Европейския съюз в Руся вероятно ще бъде продължена в унисон с европейските санкции, въпреки че ще има известни отстъпки за определени стоки или отделни страни в зависимост от отношенията им с Русия.

А какво става с американските санкции?

Отилия Данд: Има два вида американски санкции. Тези, които са наложени с решение на американския президент и тези, които са наложени от Конгреса.

Дори санкциите на президента да могат да бъдат облекчени, ако това се случи със санкциите на ЕС, санкциите на Конгреса вероятно ще останат.

Едва ли ще станем свидетели на някаква осезателна промяна през следващите 6 месеца.

Отилия, самият конфликт между Украйна и сепаратистите, какво да очакваме?  Той ще продължи ли да тлее и през лятото с ниска интензивност?

Отилия Данд: Изглежда, че ситуацията донякъде ескалира през последните седмици, особено на юг около пристанището Мариупол на брега на Азовско море.

Доста вероятно е конфликтът да продължи да тлее през лятото и евентуално да се превърне в замразен конфликт.

И въпреки разговорите за провеждане на местни избори през октомври в окупираните от сепаратистите територии, има много малка вероятност Украйна да си върне суверенитета върху тези територии.

fallback
Още от Свят
fallback