fallback

Русия с контра санкции срещу европейски граждани

Коментар на Джоунс Хайдън за телевизия Bloomberg от Брюксел

01.06.2015 | 15:19 Автор: Георги Стоянов

Към кого са се прицелили, кои са имената, кажи ни малко подробности?

Джоунс Хайдън: Както ти каза, това са хора, които според тях са критикували Русия, след като Русия анексира Крим миналата година и в светлината на продължаващата руска агресия в Украйна.

Едно от най-видните имена в списъка е това на Ник Клег тук във Великобритания. Както знаете миналата година Ник Клег каза, че Русия трябва да бъде лишена от домакинството на Световното първенство по футбол през 2018.

Още по темата

Така че той е един от тези официални лица. В списъка има най-много поляци – 19. Британците са 9, а останалите са от различни европейски страни.

Какви са реакциите спрямо този списък. Както ти каза Ник Клег е включен, защото е критикувал решението на FIFA за Световното първенство по футбол през 2018. Кажи ни малко повече за реакциите досега.

Джоунс Хайдън: Позицията на Европейския съюз е, че решението е неоправдано и че за него няма никакво основание.

Списъкът все още е конфиденциален. Руснаците не са го публикували официално, въпреки че имената вече са в пресата.

ЕС казва, че това е неоправдано и че Русия не е обявила никакви правни основания за решението си.

Руският списък очевидно е реакция на санкциите, които ЕС наложи на Русия след анексирането на Крим и конфликта в Украйна.

Самите хора, които са включени в списъка, някои от тях коментираха в Twitter, че това за тях е признание, че им е забранено да пътуват в Русия, където така или иначе не са имали намерение да ходят.

Това отразява ли се по някакъв начин на санкциите срещу Русия? Решението повишава ли напрежението между двете страни?

Джоунс Хайдън: То определено непомага за понижаване на напрежението. ЕС иска от Русия да свали градуса на напрежението в източна Украйна.

Те искат руснаците да спазват споразумението от Минск, да спазват примирието, а руският списък по никакъв начин не помага в тази ситуация.

ЕС са наложили серия санкции – икономически и други – забрана за пътувания и замразяване на активи на руски официални лица.

Те бяха наложени след анексирането на Крим. Тези санкции ще бъдат обсъдени от лидерите на ЕС само след няколко седмици.

И както изглежда, те ще ги продължат отново. Руското решение по никакъв начин непомага в тази ситуация.

fallback
Още от Свят
fallback