Италианците избраха губернатори

Коментар от Лондон на Дейви Лий, Control Risks

01.06.2015 | 13:32
Италианците избраха губернатори

Местните избори в Италия показаха разочароващи резултати за Демократическата партия на Матео Ренци, съобщава DW. Резултатите може да попречат на амбициозната му програма за реформи.

Местните избори в Италия на 31 май бяха най-голямото изпитание за левоцентристкото правителство на Ренци след европейските избори през 2014. Прогнозите сочеха 22,6% за Демократическата партия в седем региона, преди движението Пет звезди с 29,6% и Северната лига с 12,9% и Форца Италия с 10,3%.

Окончателните резултати излизат на 1 юни 2015.

От предварителните става ясно, че Демократическата партия печели в Тоскана, Марке и Пулия и че води в Кампаня около Неапол, и в Умбрия. Общо седем от 20-те провинции на Италия избираха губарнатори.

Правителството на Ренци имаше нужда от убедителен резултат, за да продължи реформите в трудовото законодателство, образованието и конституцията, срещу които се обявиха синдикатите, опозицията и лявото крило на самата партия.

Коментар от Лондон на Дейви Лий, Control Risks ст. анализатор Европа за Bloomberg TV на 1 юни 2015

 

Каква е опозицията му в момента? Влизаме в ерата "пост-Силвио". Колко е разединена дясната политика в Италия в момента? И след това - влизането на Движението пет звезди, антиимиграционната риторика, единна ли е десницата?

Опозицията в момента е напълно отчаяна. Северната лига на тези избори може да бъде най-голямата партия в дясно от центъра. Ако погледнете подкрепата на Северна лига в по-голямата част на страната и дори сред поддръжниците на десницата, ще разберете колко е слаба дясната политика. Така че е време Ренци да използва момента. Не съм сигурен дали ще може. Май печели с малко мнозинство в няколко региона.

 

Още по темата

Какво постигна той спрямо Ирландия и Португалия като пътна карта за реформите? Дали успява да постигне реформите на пазара на труда и изборното законодателство и какви са му приоритетите?

Трудовите реформи, които направи не са много впечатляващи. Е, имаше.. един член в Кодекса на труда, заради който синдикатите казаха, че са готови да умрат, а той успя да го прокара. Така че се справи. Изборната реформа е страшно необходима. Всеки бе съгласен, че е нужна, но като се събираха, не харесваха предложенията на Ренци. А той отново успя. Първоначално му трябваше помощта на Берлускони, но се оказа, че може и без нея. Така че е добър в прокарване на промените. На него винаги някак си му се получават нещата. Прокара някои реформи. Да видим какво ще направи със синдикатите на учителите.

 

А национални избори ще насрочи ли, за да получи одобрение на политиката си?

Мисля, че го иска. Иска да е избран министър-председател. Националните сондажи му дават по-добра оценка, отколкото можеше да се очаква от резултатите снощи. Мисля, че е в доста силна позиция. Но демократическата му партия - не особено. Затова не спечелиха снощи в Лигурия. Демократическата партия е разединена. Много хора в нея не го харесват. Може би няма да обяви избори все още, но определено ги иска.

 

Възстановяващата се икономика ще го подкрепи ли? Италианската икономика беше толкова дълго време в стагнация, а сега има признаци на възстановяване. Имаха много дълбока рецесия, нали? Вероятно сега икономиката се засилва.

Да, мисля, че най-после успява да намери дъното. Той много бързо ще го свърже с идването си на власт.