fallback

Меркел, Оланд и Юнкер обсъждат Grexit и Brexit

Преговорите на Атина с кредиторите пак зациклиха

01.06.2015 | 09:43 Автор: Красимир Кирев

Нуждата от реформи в ЕС и мястото на Великобритания в него, както и пътищата за намиране на консенсус с Гърция – това ще обсъждат в понеделник в Берлин председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. В интервю за Зюддойче Цайтунг, Юнкер предупреди, че не трябва да се допуска излизане на Гърция от Еврозоната, тъй като това ще подкопае доверието към единната валута.

„Не споделям идеята, че ще имаме по-малко тревоги, ако Гърция се върне към драхмата.  Тогава в главите на хората ще се появи идеята, че еврото не е необратимо“, посочи Юнкер пред германското издание.

В неделя гръцкият премиер Алексис Ципрас отново е провел телефонен разговор с лидерите на Германия и Франция. В интервю за френския вестник Льо Монд, Ципрас посочи като причина за липсата на споразумение абсурдните, по думите му, предложения и изисквания на кредиторите.

„Тонът към Гърция е безкомпромисен и не е на лице разбиране на нашата позиция“, изтъкна Ципрас.

Гръцките власти уверяват, че няма да имат проблем с първия транш към МВФ на 5 юни. До края на месеца обаче общите задължения са 1,6 млрд. евро и без споразумение с кредиторите няма да могат да бъдат покрити.

 

fallback
Още от Свят
fallback