fallback

Solar Impulse 2 навлезе в най-трудната фаза на околосветското си пътешествие

31.05.2015 | 13:47 Автор: Теодора Георгиева

Започна най-сериозното изпитание на самолета, захранван от слънчева енергия Solar Impulse 2. Полетът е от Източен Китай до Хавай и ще продължи между 5 и 6 дни.

Експертите коментират, че продължителността на полета зависи от метеорологичните условия. Пилотът Андре Боршберг ще се храни, спи и всичко останало в едноместния кокпит по време на полета. Преди да излети той заяви, че няма съмнения относно предприемането на полета.

Нямаше да тръгна, ако имах съмнения. Ще се адаптираме, не е като други полети, но съм уверен, че всичко ще бъде наред, заяви пилотът Андре Боршберг. 

Максималната скорост, с която се движи самолетът е 100 километра в час. Околосветското пътешествие има за цел да демонстрира, че и при такива обстоятелства могат да бъдат използвани екологично чисти технологии. Той лети с помощта на повече от 17 хиляди соларни клетки, които са разположени по фюзелажа, крилата и опашката на самолета. Solar Impulse 2 започва своето околосветско пътешествие през март. Той излетя от летището в Абу Даби. Оттогава насам екипажът изпълни 6 етапа. Проектът е на стойност 150 милиона долара. 

 

fallback
Още от Свят
fallback