fallback

Черният списък на Русия ядоса ЕС

Руски дипломат посочва, че списъкът е отговор на кампанията от санкции срещу Москва

31.05.2015 | 11:19 Автор: Мариета Иванова

Европейският съюз реагира остро на руския забранителен списък, включващ 89 граждани на ЕС, предава BBC. Забрана да влизат в Русия е наложена на бивши премиери, външни министри, евродепутати и разузнавачи, предава руското издание Ведомости. Медията посочва, че сред тях е името на бившия британски вицепремиер Ник Клег, на експремиера и евродепутат от Белгия Гай Верхофстадт, на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, на френския журналист Бернар-Анри Леви, на финландския евродепутат Хейди Хаутала и др. В списъка е и името на бившия български посланик в Москва Илиян Василев.

BBC отбелязва, че в списъка са включени имена на лица от британското разузнаване и висши военни, сред които това на генералния  директор на MИ-5 Андрю Раркър и на бившия  шеф на  МИ-6 сър Джон Сауърс.

От медията допълват, че документът е бил изпратен на представители от ЕС във връзка със запитване относно зачестили откази на европейски граждани за влизане в страната. От ЕС определиха забраната като „абсолютно произволна и несправедлива”, допълвайки че ще бъде търсено допълнително обяснение.

Много от включените в списъка имена са открити критици на Кремъл, някои от които са били върнати от Русия през последните месеци. От ЕС допълват, че не веднъж са отправяли запитване относно списъка, но нищо не е било предоставяно до този момент.

Говорител на ЕС коментира преди ден- 30 май, че „списъкът с 89-те имена е били изпратен от руските власти” и допълва: „Ние нямаме друга информация на правна база, критерий или метод за това решение. Ние считаме тази мярка за абсолютно произволна и несправедлива, особено при липса на допълнително разяснение и прозрачност”.

BBC отбелязва, че няма официално потвърждение от Руското външно министерство за имената, включени в забранителния списък. Руски дипломат обаче е коментирал, че забраната е наложена заради въведените санкции срещу Москва.

„Защо точно тези хора са в списъка..просто е- това е направено в отговор на кампанията от санкции, проведена срещу Русия от определени европейски страни,” е заявил руски дипломат пред ТАСС.

Той е допълнил, че Москва е препоръчала на един по-ранен етап на всички дипломати от страните, наложили санкции срещу Русия, да се свържат с руските консулски служби преди да пътуват, за да проверят дали нямат наложена забрана.

„Само едно нещо остава неясно: дали европейските колеги искат тези списъци, за да редуцират неудобствата от възможни откази или, за да представят ново политическо шоу,” е коментирал още дипломатът.

От българското Външно министерството посочиха, че „Българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация”.

 

fallback
Още от Свят
fallback