fallback

САЩ извадиха Куба от списъка със страни, спонсориращи тероризма

30.05.2015 | 10:23 Автор: Лъчезар Вълев

Още една крачка към нормализирането на отношенията между Вашингтон и Хавана. САЩ официално извадиха Куба от списъка с държави, които спонсорират тероризма. Решението , обявено от Държавния департамент, идва след като преди малко повече от месец президентът Барак Обама поиска от Конгреса Хавана да бъде премахната от черния списък.

С промяната отпада забрана Куба да получава икономическа помощ и оръжие, както и спира контролът върху стоки с потенциално двойно приложение. Решението на Обама дойде броени дни след историческата му среща с кубинския лидер Раул Кастро. Островът на свободата увери Вашингтон, че няма да подкрепя международния тероризъм в бъдеще.  

Патрисия Ортега

Прекрасно, наистина, това е заслужено. Куба никога не е била страна, която подкрепя тероризма, която го финансира. Мисля, че премахването ни от списъка трябваше да се случи

Йована Мартинес телевизионен режисьор

Колко хубаво, че го осъзнаха. Това е малко късно, защото повечето кубинци са родени под тази стигма, а това няма нищо общо с нас. Но решението ме радва и съм щастлива от него.

Решението дава свежа глътка въздух за започналите обновление отношения между двете страни. Въпреки това продължава действието на други санкции, наложени от Вашингтон в десетилетията след скъсването на дипломатическите отношения 1961г.  Куба е в списъка от 1982г. заради подкрепата на властите за въоръжените партизански движения в Латинска Америка. Тази подкрепа спря с разпадането на бившия Съветски съюз. Така в черния списък на Вашингтон остават три държави: Иран, Сирия и Судан.

 

fallback
Още от Свят
fallback