fallback

Нигерия се готви за историческа смяна на властта

29.05.2015 | 12:52

Коментар от Лондон на Гавин Съркин, Bloomberg за промените в Нигерия с встъпването в длъжност на новоизбрания президент ген. Мухаммаду Бухари.

 

Още по темата

Да се върнем назад преди няколко седмици, когато бяха изборите, които бяха отложени заради влошаване на ситуацията в Северна Нигерия. Това е главният приоритет на Бухари. Той е бивш военен, има самочувствието, че може да смаже Боко Харам, които избиха 13 000 души в последните няколко години в Нигерия. Това не бива да се подценява. Обстоятелствата са на страната на Бухари. По голям проблем от борбата с тероризма обаче за нещо ще бъде борбата с корупцията. Защото това е като пандемия.

Като бях в Нигерия видях с очите си как един полицай наби таксиметров шофьор, при опит да си получи съмнителна глоба. Бившият управител на Централната банка на Нигерия казва, че националната петролна компания NNPC, която задържа милиарди долари, не ги дава на бюджета. Според доклад на PWC компанията има практически карт бланш да харчи колкото си иска. Това е вторият приоритет на Бухари.

Третият му приоритет е проблем, който се появи в последните няколко седмици и особено тази. Недостигът за обикновените нигерийци на гориво и енергия. Нигерийците са свикнали да стоят с часове без ток, но тази седмица имаме затворени заводи. Опашки за гориво.

 

Бившият военен Мухаммаду Бухари поема управлението на най-голямата икономика в Африка. Бухари стана президент на Нигерия на 29 май 2015 в първото в историята на страната демократично предаване на властта.

72-годишният Бухари спечели първата победа за опозицията. Сега той се изправя пред няколко кризи в Нигерия - от сериозни икономически проблеми до бунта на Боко Харам. Церемонията по иногурацията с чуждестранни гости - държавни и правителствени ръководители, се проведе 32г. след като бившият генерал превзе властта с военен преврат. Той бе свален след 20 месеца на власт /1984-1985/. По време на военното управление на бившия президент Олусегун Обасанджо през 70-те Бухари беше министър на петрола.

Бухари говори за себе си като за "преобразен демократ" и обещава да ръководи администрацията на страната според нуждите на населението на Нигерия от 173 млн души като намали корупцията и въведе ред и сигурност. Анализаторите смятат, че първата му задача ще бъде да отговори да очакванията на една страна, която от десетилетия се бори с разпадаща се инфраструктура, висока безработица и масови бунтове, съобщава АФП.

Мохамаду Бухари спечели президентските избори от Джонатан, който бе на поста от 2010 с 15,4 млн гласа срещу 12,9 млн. Той е от Северна Нигерия, мюсюлманин, роден в семейство с 23 деца, преминал военно обучение в САЩ и Великобритания, смятан е за некорумпиран, но има лоша слава по отношение на спазването на човешките права, след опита за атентат от Боко Харам /2014/ се закле ако поеме властта да ги ликвидира за няколко месеца.

 

 

Още по темата

След седмици на стачки на доставчиците на горива, които блокираха икономиката, партията на Бухари, All Progressive Congress /APC/ обвини привържениците на бившия президент Гудлък Джонатан в създаване на хаос. "Целият сценарий е саботаж", каза говорителят на APC Лаи Мохамед в изявление, цитирано от Ройтерс.

Стачката на търговците на горива на едро в Нигерия предизвика отмяна на полети и затваряне на банки по-рано. Търговците спряха доставките с обяснението, че правителството им дължи 1 млрд долара. Правителството отрече и обясни, че на търговците всичко е било платено.

Накрая се стигна до споразумение след преговори с финансовия министър. Търговците на гориво се съгласиха да подновят доставките на бензин и дизел и така да сложат край на парализата в авиацията, банковото дело и телекомуникациите в Нигерия. Протестът им беше с искане за изплащане на субсидии от бюджета.

Най-големият производител на петрол в Африка и най-голямата икономика на  континента субсидира бензина и дизела и се налага да внася до 40 млн литра на ден заради зле работещата си преработвателна индустрия.

 

fallback
Още от Свят
fallback