Великобритания обяви въпроса за референдума за членство в ЕС

28.05.2015 | 13:14 Редактор: Лъчезар Вълев
Великобритания обяви въпроса за  референдума за членство в ЕС

"Трябва ли Великобритания да остане член на ЕС?" Това е въпросът, на който британците трябва да отговорят с "да" ли "не" на референдум, който ще се проведе до края на 2017 г. Въпросът е включен вече официално в законопроект, в който се конкретизират условията за провеждане на референдума и днес ще бъде представен в британския парламент. От днес започва и двудневната обиколка на премиера Дейвид Камерън в редица европейски столици. Той ще се опита да убеди холандския, френския, полския и германския си колеги да подкрепят готвените от него промени за британското членство в Евросъюза.

Въпреки че срокът за провеждането на допитването е най-късно до края на 2017 г., то може да се организира още през следващата година.

Вчера  кралица Елизабет Втора в традиционното си слово пред членовете на официално обяви провеждането на референдума, обещан от Дейвид Камерън. Именно триумфът на Камерън на изборите на 7 май придвижи перспективата за Брексит.

Според евроскептиците това ще възпре имиграцията, ще спести на данъкоплатците милиарди и ще освободи Великобритания от икономическите зависимости на Брюксел. Поддръжниците на оставането в ЕС от своя страна смятат, че излизането ще доведе до икономическа несигурност и ще струва на Лондон хиляди, дори милиони работни места.

Последните социологически проучвания показват изравняване в нагласите  за и против в британското общество. Според тях 51 на сто от жителите на Острова са за излизане на страната им от Блока, а 40% биха искали да продължат да бъдат членове на съюза. Резултатите показват сериозни промени в мнението на жителите на Обединеното кралство в сравнение с положението от преди десет години. Тогава 68% от анкетираните британци са искали да останат в ЕС, а 19% са били за излизане от Общността.