fallback

Молдова ограничи достъпа на руски войници в Приднестровието

Комерсант

25.05.2015 | 08:29

Властите в Молдова затвориха достъпа на руски миротворци до Приднестровието. Местната полиция започна да задържа военнослужещи, които се опитват да минат границата, съобщава Комерсант.

Летището на Кишинев оставаше единствената възможност за руските граждани да стигнат до Приднестровието след решението на Върховната рада на Украйна на 21 май 2015 да денонсира споразумението за транзит на военнослужещи и военните товари от Русия през територията на Украйна. Но – според Комерсант, само за последните две седмици на летището в Кишинев са били задържани, а след това и депортирани у дома трима руснаци, включително и военен, за което РИА Новости съобщи на 22 май 2015.

Според изданието от октомври 2014 от Молдова са били депортирати около стотина военнослужещи-граждани на Русия.

Кишинев твърди, че е готов да пропуска миротворци, ако Москва уведомява един месец предварително за тяхното пристигане. Който пристига без предупреждение е включван в списък на нежелани граждани в Молдова.

Молдова не признава намиращата се в Приднестровието ограничена група руски войски / ОГРВ/ с миротворческа мисия и настоява за тяхното изтегляне от непризнатата република. Опитите на войниците да влязат в Приднестровието предизвиква недоволството на Кишинев. Последният скандал бе свързан с полк. Дмитрий Зеленцов, който реши да избегне проблема при преминаването награницата и се представи за миротворец, но в Приднестровието оглави ОГРВ.

Числеността на ОГРВ в Приднестровието е около хиляда души.

fallback
Още от Свят
fallback