Гърция очаква споразумение с кредиторите до 10 дни

Меркел и Оланд проведоха пореден разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас

22.05.2015 | 12:21 Редактор: Мартина Ганчева
Гърция очаква споразумение с кредиторите до 10 дни

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд проведоха пореден разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Тримата политици дискутираха дълга на южната ни съседка в рамките на срещата на върха за Източно партньорство в Рига. Разговорите се проточиха до късно през нощта. И тримата излязоха усмихнати, но отказаха коментари пред репортерите. Говорителят на германския канцлер определи срещата като "приятелска и конструктивна". 

Междувременно „Зюдойче цайтунг" съобщи, че помощта за Гърция може да бъде продължена още един път. На предстоящия форум на Г7 в Германия на 7 и 8 юни ще бъдат обсъдени възможностите за удължаване на финансовата подкрепа за Атина с още четири месеца до октомври. Гръцкият финансов министър Варуфакис обаче реагира на мига с коментара, че това е „фантастичен сценарий“.

Един от основните спорове с кредиторите остава пенсионната реформа, както и въпросът за ДДС-то. Ако то бъде увеличено, ще се вдигнат цените на лекарствата и книгите, пише електронното издание на гръцкия вестник Катимерини. Освен това кредиторите са против 13-а пенсия и настояват за премахването на ранното пенсиониране.

Говорителят на гръцкото правителство увери, че Атина възнамерява да изплати всичките си задължения през юни, а споразумение с кредиторите ще има до 10 дни.