Извънредно положение в Калифорния заради петролен разлив

Разливът е почернил бялата пясъчна ивица на курортния бряг край Санта Барбара на 190 км северозападно от Лос Анджелис

21.05.2015 | 12:24 Редактор: Лъчезар Вълев
Извънредно положение в Калифорния заради петролен разлив

Извънредно положение е обявено в южната част щата Калифорния заради нефтен разлив. Разливът е почернил бялата пясъчна ивица на знаменития курортен бряг край Санта Барбара на Тихия океан, на 190 км северозападно от Лос Анджелис. Нефтеното петно се е разпростряло на 15 км покрай брега. Причината за замърсяването е скъсан подземен петролопровод.

По данни на местните власти на брега са се изсипали 400 хиляди литра петрол. Първоначално бе съобщено за 80 хиляди. Макар в момента петролопроводът да е спрян, все още е неизвестно колко време ще е необходимо за отстраняването на последствията от аварията.

Шест специализирани съда се опитват да спрат разширяването на петното с плаващи прегради и да събират разлетия нефт. Местни жители помагат на специалните екипи в акцията по почистването на разлива.

Осирис Кастанеда, жител на Карпинтерия: 

През 1969 г. е имало петролен разлив в Санта Барбара. Май не сме си научили урока. Когато погледнете крайбрежието ще видите много нефтени платформи. Ние не искаме такива близо до крайбрежието.

Еколози определят случилото се като еко катастрофа, която може да нанесе огромни щети върху местната флора и фауна. Тече разследване по случая, за да  се установи, дали разливът е причинен от техническа повреда или е предизвикан умишлено.