fallback

Транспортен хаос в Германия

Причината е поредната стачка на машинистите на железопътния оператор Deutsche Bahn

20.05.2015 | 09:42 Автор: Теодора Георгиева

Транспортен хаос в Германия. От сутринта на 20 май пътническите влакове в страната не се движат. Причината е поредната стачка на машинистите на железопътния оператор Deutsche Bahn.

Сроковете на приключване на акцията все още не са обявени. Много хора изразиха недоволство от протеста на машинистите, защото ще бъдат принудени да пътуват по претъпканите магистрали и главни пътища по време на почивните дни.

Машинистите настояват за повишаване на заплатите с 5 % и намаляване на работната седмица от 39 на 37 часа.  Експерти предупреждават, че стачката предизвиква сериозни проблеми във водещата европейска икономика, където всеки ден около 5,5 милиона души пътуват с влак, а една пета от товарите се превозват с железопътен транспорт.

Анализатори смятат, че стачката може да намали икономическия растеж на страната с около 0.1% през второто тримесечие и да струва на най-голямата икономика в Европа около 750 млн. евро  загуби. Това е деветата подред стачка на машинистите на Deutsche Bahn в рамките на 11 месеца.

След поредицата стачни действия в железопътния и самолетния транспорт през последната година, германското правителство подготвя промени в закона, който в момента позволява на по-малки синдикати да парализират работата на цели предприятия и индустрии.

 

fallback
Още от Свят
fallback