fallback

Гърция ще ускори отпускането на пенсии на българските граждани

Българските граждани с трудов стаж в Гърция срещат сериозни трудности, когато стане време да им се изплащат пенсиите

18.05.2015 | 14:14 Автор: Ирина Георгиева

Гърция пое ангажимент да ускори процедурата по отпускане на пенсии на българските граждани. Това стана ясно от проведената среща между заместник-министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и заместник-управителя на Социалноосигурителния институт на Гърция Дионисос Пацурис в София, предаде МТСП.

Представителите на гръцката институция посочиха, че заинтересованите лица имат възможност в срок от две години преди придобиване право на пенсия, да се обърнат към специализираните звена на ИКА-ЕТАМ за удостоверяване на осигурителни периоди до 2002 г., като по този начин, при подаване на заявление за пенсия, ще се улесни и ускори обработката му.

В рамките на проведените разговори бяха разгледани въпроси, свързани с прилагането на европейските регламенти в областта на социалната сигурност.

Сред дискутираните теми бяха възможностите за ускоряване на обработката на пенсионните заявления на лица с български и гръцки стаж, както и осъществяването на електронен обмен на данни и информация. 

Социалният министър Ивайло Калфин повдигна темата за пенсиите на българи с трудов стаж в Гърция. Той припомни, че българските граждани с трудов стаж в Гърция срещат сериозни трудности, когато стане време да им се изплащат пенсиите, а преговорите с южната ни съседка по въпроса продължават няколко години, но без успех.

Проблемите са два. Първият е, че в повечето случаи удостоверенията се получават от гръцкия осигурителен институт със значително закъснение и това оставя хората без доходи. Вторият проблем е, че от 1 март 2013 г. е задължително наличието на гръцки осигурителен и данъчен номер, за да се изплащат пенсии. Тези номера се издават лично на лицето или чрез пълномощник. Липсата им е основание за неплащане на пенсията.

fallback
Още от Свят
fallback