Гърция ще ускори отпускането на пенсии на българските граждани

Българските граждани с трудов стаж в Гърция срещат сериозни трудности, когато стане време да им се изплащат пенсиите

18.05.2015 | 14:14 Редактор: Ирина Георгиева
Гърция ще ускори отпускането на пенсии на българските граждани

Гърция пое ангажимент да ускори процедурата по отпускане на пенсии на българските граждани. Това стана ясно от проведената среща между заместник-министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и заместник-управителя на Социалноосигурителния институт на Гърция Дионисос Пацурис в София, предаде МТСП.

Представителите на гръцката институция посочиха, че заинтересованите лица имат възможност в срок от две години преди придобиване право на пенсия, да се обърнат към специализираните звена на ИКА-ЕТАМ за удостоверяване на осигурителни периоди до 2002 г., като по този начин, при подаване на заявление за пенсия, ще се улесни и ускори обработката му.

В рамките на проведените разговори бяха разгледани въпроси, свързани с прилагането на европейските регламенти в областта на социалната сигурност.

Сред дискутираните теми бяха възможностите за ускоряване на обработката на пенсионните заявления на лица с български и гръцки стаж, както и осъществяването на електронен обмен на данни и информация. 

Социалният министър Ивайло Калфин повдигна темата за пенсиите на българи с трудов стаж в Гърция. Той припомни, че българските граждани с трудов стаж в Гърция срещат сериозни трудности, когато стане време да им се изплащат пенсиите, а преговорите с южната ни съседка по въпроса продължават няколко години, но без успех.

Проблемите са два. Първият е, че в повечето случаи удостоверенията се получават от гръцкия осигурителен институт със значително закъснение и това оставя хората без доходи. Вторият проблем е, че от 1 март 2013 г. е задължително наличието на гръцки осигурителен и данъчен номер, за да се изплащат пенсии. Тези номера се издават лично на лицето или чрез пълномощник. Липсата им е основание за неплащане на пенсията.