fallback

Кери: САЩ може да наложат още санкции на Северна Корея

Северна Корея вероятно ще бъде изправена пред Международния наказателен съд заради политиката й в областта на човешките права

18.05.2015 | 09:24 Автор: Ирина Георгиева

Допълнителни санкции могат да бъдат наложени на Северна Корея от САЩ и партньорите им заради безразсъдния й отказ да изпълнява резолюциите на ООН. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в Сеул след среща с южнокорейския външен министър Юн Бьон-се, съобщи БТА, позовавайки се на Reuters. 

Северна Корея вече е обект на строги международни санкции заради ядрените и ракетните тестове. Кери допълни, че Пхенян дори не се е доближил до предприемане на стъпки за отказ от ядрената си програма, за да стане възможно да се преговаря с него.

Северна Корея вероятно ще бъде изправена пред Международния наказателен съд заради политиката й в областта на човешките права, предупреди Кери. Това става седмица след като южнокорейското разузнаване съобщи, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наредил министърът на отбраната да бъде екзекутиран със зенитно оръдие заради това, че се е оплаквал от младия лидер и е заспал по време на заседание, председателствано от него.

Кери изрази също надежда, че успешно приключване на ядрените преговори с Иран може да изпрати положителен сигнал до Северна Корея да се върне на масата за преговори, тъй като ще покаже, че отказът от ядрени оръжия подобрява икономиката и слага край на изолацията.

Джон Кери изрази увереност, че битката срещу групировката ИД в крайна сметка ще бъде успешна въпреки временните неуспехи като загубата на Рамади в Ирак, съобщи Associated press. Според него в следващите дни ще се стигне до обрат.

"Отдавна казвам, че битката с терористичната групировка ще бъде продължителна и особено тежка в провинция Анбар, където няма достатъчно сили на иракската армия." - посочи Кери.

Рамади падна на 17 май в ръцете на ИД, след като иракските сили изоставиха оръжията си и избягаха от там въпреки интензивните удари на оглавяваната от САЩ коалиция.

Джон Кери ще посети американска военна база в Южна Корея и ще изнесе реч по проблемите на киберсигурността в  сеулски университет, преди да отпътува за САЩ.

Предишното му посещение в Южна Корея беше през февруари 2014г.

fallback
Още от Свят
fallback