fallback

Турция: мащабен митинг на Давутоглу

Премиерът защити правото на президента да прави митинги за изборите

17.05.2015 | 20:34

Турският премиер Ахмет Давутоглу организира мащабен митинг – най-големият от началото на предизборната кампания за вота на 7 юни 2015, съобщава АФП. Десетки хиляди се събраха на в истанбулския квартал Малтепе, на брега на Мраморно море, за да чуят думите на премиера, който обяви, че бъдещето на страната не може да бъде предоставено на друг освен на Партията на справедливостта и развитието.

„Скъпи Истанбул, с нас ли си? Подкрепяш ли ни?“, попита Давутоглу. „Ще има ли нова Турция на 7 юни?“

Ахмед Давутоглу е под сериозен натиск в първата предизборна кампания, която не се води от Реджеп Тайъип Ердоган, откакто Партията на справедливостта дойде на власт през 2002, пише АФП. Конституцията забранява на държавния глава да прави кампания за парламентарни избори.

Давутоглу каза, че митингите на президента Ердоган преди важни избори в Турция „не са нито нещо извънредно, нито ненормално“, съобщава Хюриет.

„Като човек на най-високия държавен пост той се среща с хората и изразява мнението си. Той има право и власт да изрази възгледите си. Това не е нито нещо изключително, нито ненормално“, каза Давутоглу в ТВ интервю в събота вечерта, на 16 май 2015.

Още по темата

На въпрос за критиките на опозицията, че Ердоган нарушава закона и конституционния принцип на ненамеса, Давутоглу отрече да има такива конституционни ограничения, пише вестникът.

„Той изразява възгледите си и вие може да не сте съгласни. Може да вързарите. Опозицията също има отговорност за това, освен нашия президент и мен. Те игнорират президента когато поискат и после го критикуват за пристрастност. Би трябвало да покажете най-напред уважение към този пост“, каза Давутоглу, наблягайки на факта, че Ердоган бе избран с вота на 52% от избирателите в страната през август 2014, когато турците за пръв път гласуваха пряко за държавен глава.

Четирима членове на турския медиен регулатор (RTÜK) обявиха, че Ердоган нарушава изборния закон като прави митинги в страната преди изборите за нов парламент през юни.

/Снимка: Заман/

fallback
Още от Свят
fallback