fallback

Бомба, поставена в кола на ЕС уби трима в Кабул ОБНОВЕНА

Талибаните поеха отговорността на нападението

17.05.2015 | 13:38

Терорист-самоубиец използва кола на ЕС, за да се взриви край главното летище на Кабул в неделя, 17 май 2015, убивайки трима души, съобщи Ройтерс.

Талибаните поеха отговорността на нападението над кола на европейската полицейска мисия в Афганистан EUPOL, която съветва афганистанските власти.

Терористите започнаха серия от атентати в страната след изтеглянето на повечето чуждестранни войски през 2014. В момента в Афганистан остават малка част от първоначалния контингент – 13 195 души към 26 февруари 2015. По данни на ISAF българският контингент в Афганистан е 110 души.

 

Говорителката на EUPOL Сари Хаука-Кону потвърди, че една от колите на мисията е била засегната от експлозия до летището. Така каза, че персоналът на EUPOL е в безопасност, без пострадали, но в колата е загинал друг човек. Кону де посочи неговата националност.

Говорителят на полицията в Кабул Ебадула Карими каза, че терорист.камикадзе в Toyota-Corolla е атакувал чуждестранен автомобил на пътя от главното летище на Кабул до военната база на НАТО в близост. Двама цивилни афганистанци са били убити, а 18 души са били ранени.

Бомбата избухнала на 200 метра от главния вход за летището, край пътя за военната база на НАТО.

ОБНОВЕНА: 14:00:

Няма пострадали български военнослужещи при самоубийствения атентат на 17 май, в близост до международното летище в Кабул, Афганистан, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната в мейл до медиите.

Съобщението уточнява, че терористичната атака е станала около 09.00 ч. местно време извън района на летището. Загинали и пострадали са цивилни местни жители, пише МО. В международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” участва български военен контингент, в състав от близо 110 военнослужещи, дислоцирани в Кандахар и в Кабул. Те изпълняват задачи по охрана на летище Кандахар и съветване и подпомагане на армейски корпус от състава на Афганистанската национална армия.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback