Защо Моди е на посещение в Монголия

Bloomberg с репортаж за посещението на Нерендра Моди в Монголия

15.05.2015 | 10:40 Редактор: Виктория Крумова
Защо Моди е на посещение в Монголия

Кхонгорзул Нарангерел, Bloomberg TV Mongolia: Улан Батор рядко е важна спирка в маршрутите на повечето пътуващи световни лидери, така че защо Нерендра Моди го посещава?

Докато двустранната търговия между Индия и Китай беше близо $75 милиарда миналата година, общият размер на търговията между Индия и Монголия беше на стойност едва $16 милиона.

Но тези отношения са нещо повече от пари. Изминаха 60 години откакто Индия стана първата страна извън бившия Съветския блок, която установи дипломатически отношения с Монголия и връзките между тях остават близки. В столицата дори има улица „Махатма Ганди“.

Нямдаваа Оидов, бивш монголски посланик в Индия: Сега и двете страни са демократични и този будистки храм е много стар - повече от 2000 години. Будизмът се е разпространил от Индия директно през Централна Азия до Монголия. Затова Монголия е духовен съсед на Индия.

Кхонгорзул Нарангерел, Bloomberg TV Mongolia: И Моди изтъкна това в съобщение, което наскоро пусна в Twitter. Там той подчерта как ценностите на демокрацията и будизма свързват страните. Какво може да очаква Моди, когато пристигне в Улан Батор?

Още по темата

Монголия е най-рядко населената страна на планетата. Броят на добитъка превишава този на хората с повече от 17 към 1. Това съотношение означава, че месото е основен елемент от монголската диета. Осигурява енергична храна за дългите студени зими. Но съвсем не е идеално за вегетарианец като Нерендра Моди. За щастие е осигурена помощ от индийския Шеф Кумар Бансал, който живее в Улан Батор и ще готви за делегацията на Моди.

Кумар Бансал, главен готвач, ресторант „Намасте“: Основното ястие е дал – ястие от леща. Имаме също ролца и пиле. Разбира се ще им предложим и много хляб нан и много ориз басмати.

Кхонгорзул Нарангерел, Bloomberg TV Mongolia: Естествено бизнесът също ще присъства в разговорите. Моди ще засегне дефицитът на електроенергия в Индия, а монголските природни ресурси като въглища и уран биха могли да помогнат. Монголия, от своя страна, ще търси инвестиции. Минният й сектор не е развит както в миналото и финансиране от Индия е добре дошло.