fallback

Атина готви нови данъчни мерки, Варуфакис иска отлагане на плащанията към ЕЦБ

14.05.2015 | 21:35 Автор: Лъчезар Вълев

Гръцкото правителство обсъжда първия пакет от данъчни мерки, с които да напълни хазната и да убеди кредиторите да получи достъп до част от блокираните 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за страната. Сред мерките са въвеждане на такса хотелска нощувка от 1 до 5 евро и лотария с фактури с цел увеличаване на косвените данъци. Сред мерките на кабинета в Атина са също увеличаване на данък солидарност, с който се облага всеки доход над 12 000 евро годишно, задължително използване на кредитни или дебитни карти при сделки над 70 евро по островите. Данъчният пакет включва още ново прекратяване на данъчни дела и стимули за деклариране на депозити в чужбина с плащане на еднократен данък в размер на 10 до 15 на сто.

Правителството в Атина обяви, че преговорите с кредиторите навлизат в последната си фаза. Финансовият министър Янис Варуфакис ги определи като "нестабилни" и поиска отлагане на предстоящите  плащания на Атина към ЕЦБ.

Янис Варуфакис

финансов министър на Гърция

През периода юли-август Министерството на финансите ще трябва да заеме 6,7 млрд. евро от нашите международни партньори по един или друг начин, за да успее да изплати предстоящия по това време падеж на гръцки облигации по "Програмата за покупки на ценни книжа" на ЕЦБ.

По думите му през следващите няколко години Гърция трябва да купи обратно облигации за около 27 милиарда евро. Нещо, което по думите му може да бъде разсрочено за по-далечното бъдеще, когато страната се стабилизира финансово. Варуфакис каза още, че няма да бъде увеличаван ДДС в страната поне до края на лятото.

 

fallback
Още от Свят
fallback