Първо посещение на Моди в Китай

Bloomberg с репортаж за двустранната търговия между Индия и Китай и бъдещите възможности за двете страни

14.05.2015 | 17:07 Редактор: Виктория Крумова
Първо посещение на Моди в Китай

Стивън Енгъл, Bloomberg: Миналата година в Индия Си Дзинпин декларира, че когато Индия и Китай говорят с общ глас, целият свят ще обърне внимание. Проблемът е, че отношенията между двамата гиганти години наред бяха непоклатими заради взаимни съмнения, териториални спорове и силно небалансирана търговия.

Ейдриан Моуат, главен стратег азиатски и развиващи се пазари, JP Morgan Chase: Изключително важно е. Това са двете най-важни икономики и нови пазари. Потенциално те са двете най-големи икономики в Азия. Въпреки това търгуват много малко една с друга.

Стивън Енгъл, Bloomberg:  Сред оригиналните страни от БРИКС двустранната търговия на Китай с Индия е по-ниска от тази между Китай и Бразилия и Русия – грубо $70 милиарда за миналата година, което е доста небалансиран размер.

През 2014г. Индия имаше близо 38 милиарда търговски дефицит с Китай и този дефицит вече надвиши $13 милиарда през първите четири месеца на тази година.

Все пак, ако има лъч на надежда за Пекин и Ню Делхи след посещението на Моди, той е, че въпреки забавянето в Китай, двустранната търговия между Китай и Индия се е повишила тази година. Докато тези между Китай и Русия и Китай и Бразилия падат.

Още по темата

Ключът към стимулирането на търговията може би се крие в разрушаването на границите за инвестициите. И двете страни се обвиняват в бюрокрация и протекционистки политики. Индия отдавна се оплаква от нечестния достъп в Китай до IT услуги, фармация и месо.

Според говорителя на Китайската партия, Моди казва, че трябва да открие начин да стимулира китайски инвестиции в Индия.

Още по темата

Ейдриан Моуат, главен стратег азиатски и развиващи се пазари, JP Morgan Chase: Има много малко двустранни инвестиции и мисля, че това би могло да се промени, особено Индия може да се възползва от китайски инфраструктурни инвестиции.

Стивън Енгъл, Bloomberg: През септември Си Дзинпин обеща да инвестира $20 милиарда в Индия, за да облекчи дисбаланса и докато Китай продава много тежки машини, телекомуникационна техника и домакински уреди на Индия, много сектори от търговията на дребно изостават.

Разрешаването на старите им стратегически проблеми също може да не е възможно по време на краткото тридневно посещение на Моди в Китай, така че преминаването на границите на инвестициите и търговията може да бъде едно добро начало.