Япония е на път да промени военната си доктрина

Коментар на Изабел Рейнълдс за телевизия Bloomberg от Токио

14.05.2015 | 16:48 Редактор: Георги Стоянов
Япония е на път да промени военната си доктрина

Изабел, кажи ни повече за тези законопроекти за отбраната?

Изабел Рейнълдс: Това е последната пречка пред премиера Абе, който се опитва да промени цялата отбранителна стратегия на Япония.

Още по темата

И ако успее това наистина би довело до историческа промяна за страната. Миналата година видяхме, как правителството си позволи нова интерпретация на конституцията, според която Япония има право да защитава други страни.

Следващата стъпка, която се очаква от кабинета днес, е приемането на този пакет от закони, който ще приложи тази интерпретация на практика.

След което законопроектите трябва да бъдат одобрени от парламента, така че през следващите няколко месеца те ще бъдат обсъдени.

Що се отнася до съдържанието на законопроектите…

Съдържанието на законопроектите предполагам е от ключово значение, дали те ще бъдат приети, но да, какво съдържат те?

Изабел Рейнълдс: В закона ще има текст, който ще позволява на Япония да защитава други страни, което е голяма промяна за страна, която на практика е под военната закрила на САЩ от края на Втората световна война.

Също така ще има промени, които ще позволят на Япония да провежда военни операции зад граница по-лесно, както и да подкрепя военни операции на други страни извън Япония.

Дали този законопроект ще мине е друг въпрос. Премиерът Абе публично обеща в САЩ, че законопроектите ще бъдат приети до началото на лятото.

И той успя да преодолее най-трудния момент, след като се разбра за текстовете със своите коалиционни партньори - будисти – пацифисти.

От друга страна той трябва да се съобрази и с настроенията на гласоподавателите.

От проучванията на общественото мнение  виждаме, че японците масово неискат тези закони да бъдат приети до края на тази парламентарна сесия.

Те искат да бъде обяснено по-подробно, какво включват тези текстове и какво тези промени биха означавали за тях.

Така че той ще трябва много внимателно да обясни това на широката публика и този процес започва днес.

Какво означава това за отношенията на Япония с всички нейни съседи и разбира се, Китай?

Изабел Рейнълдс: Хубавото нещо за Япония е, че това значително ще олесни взаимодействието на страната с най-силния й съюзник – Съединените Щати.

От друга страна, разбира се, Япония има доста трудни отношения с непосредствените си съседи – Китай и Южна Корея.

И като се има предвид, че тези отношения са трудни в момента, може да се окаже трудно тези съседи да бъдат убедени, че новата военна доктрина на Япония не представлява заплаха за тях.

Така че Абе отново ще трябва да бъде много внимателен в начина, по-който ще се опита да обясни това на Китай и Южна Корея.