Армията в Бурунди извършва преврат

Генерал-майор Годфройд Нийомбаре обяви, че "съкращава" президента Пиер Нкурунзиза

13.05.2015 | 16:58 Редактор: Ирина Георгиева
Армията в Бурунди извършва преврат

Високопоставен генерал от армията в Бурунди заяви, че "съкращава" президента Пиер Нкурунзиза, съобщи BBC. Това се случва на фона на протестите в страната, провокирани от решението му да се кандидатира за трети мандат.

Генерал-майор Годфройд Нийомбаре обяви, че националният комитет за спасение е създаден, за да управлява страната. Въпреки това не е ясно колко голяма подкрепа има той и кои са другите офицери зад гърба му.

В момента президентът Пиер Нкурунзиза е в Танзания на среща с други източноевропейски африканските лидери, с които да обсъдят кризата. Неговият помощник отхвърли преврата и го нарече "шега".

Генерал Нийомбаре заяви в изявление, прочетено пред репортери във военна база, че не признава сегашното ръководство, тъй като решението на президента да се кандидатира за трети мандат е в нарушение с конституцията.

Военните са обградили сградата на държавната телевизия в столицата Бужумбура.

В радиопредаване, генерал Нийомбаре заяви: "Масите са решили да вземат в ръцете си съдбата на нацията и да отстрани противоконституционната среда, в която Бурунди се е потопила."

"Масите енергично и упорито отхвърлят третия мандат на президента Нкурунзиза. Той е освободен от длъжност. Прaвителството е свалено." - допълва генерал Нийомбаре.

Според генерал Нийомбаре "Националният комитет" се състои от най-малко петима други полицейски и военни генерали.

Безредиците започнаха на 26 април и е доведоха до смъртта на повече от 20 души.

Президентът Нкурунзиза е отхвърлил призивите за отлагането на изборите следващия месец.

Десетки хиляди са избягали от Бурунди в съседни държави през последните седмици.


1
0 rate up comment rate down comment 0
spiryt@abv.bg
преди 9 години
"В момента президентът Пиер Нкурунзиза е в Танзания на среща с други източноевропейски африканските лидери, с които да обсъдят кризата. Неговият помощник отхвърли преврата и го нарече "шега"" Източноевропейски африкански лидери- хаха точно определение. Сигнализирай за неуместен коментар