fallback

Защо кралят на Саудитска Арабия отказа поканата на Белия дом

Коментар на Питър Кук за телевизия Bloomberg от Вашингтон

12.05.2015 | 13:17 Автор: Георги Стоянов

Питър Крал Салман от Саудистак Арабия, вероятно най-важният играч в Залива, е решил да остане в къщи. Защо?

Питър Кук: На хартия причината е неговият график. От неговата прес служба казват, че той иска да остане в Саудитска Арабия от части, защото срещата съвпада с хуманитарното прекратяване на огъня в Йемен, което трябва да започне сега.

Но истината е, че е трудно да приемем неговият отказ като нещо друго освен сигнал, че саудитците не са доволни от външната политика на САЩ, особено спрямо Иран и обхвата на ядрените преговори с ислямската република.

Още по темата

Белият дом очакваше, че кралят ще пристигне в петък, че ще има среща на четири очи между него и президента Обама в Белия дом, преди срещата на лидерите на страните от Персийския залив в Кем Дейвид.

Това няма да се случи и повтарям, трудно е да приемем този отказ като нещо друго от един ясен сигнал за разочарованието на саудитците.

Питър, кой ще дойде на срещата вместо него. Сигурна съм, че все пак мястото на саудитците в Белия дом няма да остане празно.

Питър Кук: Не, ще присъстват двама много важни играчи. Имаме вътрешният министър – принцът на Саудитска Арабия.

Той ще присъства, както и вторият принц на кралството, който е син на краля. Това са двамата най-влиятелни хора в саудитското правителство сега.

Така че това са ключови играчи - хора, които САЩ искат да опознаят по-добре, да имат по-добро разбиране за техните позиции.

Така че това са важни хора със сигурност, но краля все пак няма да присъства. При това, моментът е доста труден.

Отношенията между САЩ и Саудиска Арабия – това е знак, колко са крехки тези отношения в момента.

Но фактът, че те двамата ще присъстват се приема за позитивен в смисъл, че ще получим по-добра представа, кои са тези нови саудитски лидери и каква е тяхната позиция.

fallback
Още от Свят
fallback