Какво ще си кажат Кери и Путин в Москва

Коментар на Джон Уолкот и Индира Лакшманан за телевизия Bloomberg от Вашингтон

12.05.2015 | 13:11 Редактор: Георги Стоянов
Какво ще си кажат Кери и Путин в Москва

Джон нека да започна с теб. Какви са залозите тук? Както споменахме това е първият път, когато те ще имат подобна среща на четири очи?  

Джон Уолкот: Преди всичко между двете страни има много спорни моменти. И тази среща, дори на нея да не бъде постигнато много, може би ще спомогне за успокояване на ситуацията, така че нещата да не излязат извън контрол.

Още по темата

Не съм оптимистично настроен за някакъв голям пробив на тази среща по никоя от темите, които споменахте – Украйна, Иран, Сирия.

Индира, президентът Путин приема държавния секретар Кери, за какво точно трябва да говорят? Както Джон спомена някои от тези проблеми изглеждат нерешими. Така че срещата на практика не е ли просто възможност двамата да се снимат заедно?

Индира Лакшманан: Не, както говорителката на държания департамент Марин Харв току що коментира, точно защото двете страни имат тези проблеми е още по-важно те да се срещнат и разговарят.

Контекстът наистина е важен.  Изминаха 2 години откакто държавният секретар Кери беше в Русия и се срещна с Владимир Путин.

Аз бях на това посещение и си спомням, че Путин накара Джон Кери да го чака около 4 часа.

По това време тази история беше приета като провокация от руска страна. След това обаче възникнаха всички тези други проблеми в отношенията между двете страни.

Говоря за това, че Русия даде убежище на Едуард Сноудън, говоря за инвазията и анексирането на Крим и подкрепата за сепаратистите в Украйна миналата година.

Така че най-разнообразни проблеми помрачават отношенията между двете страни оттогава.

Но няма спор, че САЩ наистина се нуждае от Русия на своя страна, за да реши цяла палитра други проблеми.

Като започнем от ядрената сделка с Иран, но също така Сирия и Йемен. Така че тази среща има за цел отново да върне Русия в играта.

Чухме Ащън Картът секретарят по отбраната на САЩ миналият месец да казва, че Русия нарушава условията на споразумението от Минск като продължава да доставя тежко въоръжение за сепаратистите в Украйна.

Така че това ще е една от водещите теми в разговорите.

Джон тази среща е от по-голямо значение за Москва или за Вашингтон?

Джон Уолкот: Мисля, че и двете страни се надяват, че срещата ще им донесе повече. Но ако трябва да заложа, бих заложил, че срещата е от по-голямо значение за Москва.

Първо Джон Кери идва в двора на Путин, за да се срещнат. Незнам дали Путин ще го накара да чака 4 часа.

Ако имах възможността да инструктирам държавния секретар Кери за тази среща, щях да го предупредя да внимава, тъй като би било провал за Америка, ако той се срещне с Путин и малко след това сепаратистите в Украйна предприемат нова офанзива.

Това би било много неприятно. Така че според мен има някои опасни моменти за държавния секретар Кери около идеята да се срещне с Путин на негова територия.

Честно казано Путин държи повечето карти. Той може да реши дали иска да съдейства при налагането на санкции с мандата на ООН срещу Иран и дали да ограничи подкрепата си за сирийския президент Асад, за което се съмнявам.

Както и дали ще се откаже от подкрепата си за сепаратистите в Украйна – нещо, което съм сигурен, че няма да направи.