fallback

Гърция избегна дефолта, но заплахата не е отминала

Страната събра 848 милиона долара, които да изплати на МВФ.

12.05.2015 | 10:42 Автор: Велко Каменов

Гърция събра достатъчно пари, за да посрещне плащането си към Международния валутен фонд в размер на 848 милиона долара, съобщава Bloomberg. Въпреки това заплахата от дефолт все още съществува и е ясно очертана. Еврогрупата, която всъщност ще реши дали ще се стигне дотам, иска Гърция да поеме по-конкретни ангажименти за бюджетни реформи.

След срещата на Еврогрупата на 11 май председателят ѝ Й. Дейселблум  заяви, че преговорите са „по-ефективни, по-позитивни и по-конструктивни” в сравнение с проведените месец по-рано, както и че някои „важни въпроси са били обсъждани в дълбочина.” Въпреки това все още се търси по-голямо сближаване между двете позиции, за да се постигне споразумение.

„Проблемът с ликвидността е крайно належащ. Всички са наясно с това, няма смисъл да твърдим друго. За мен, в контекста на срока, пред който сме изправени, става въпрос за следващите няколко седмици”, заяви финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис по повод ликвидните проблеми, пред които е изправена гръцката финансова система.

При постигането на споразумение с кредиторите, Гърция ще търси получаването на оставащите 8 милиарда долара по спасителната си програма до края на юни. Според някои оценки през май страната ще се нуждае от 55 милиарда долара допълнително.

 

fallback
Още от Свят
fallback